In:

Refleksjon rundt appropriasjonsoppgaven

Jeg valgte maleriet ”Brudeferd i Hardanger” som midt utgangspunkt. Dette er et veldig fint bilde med mye natur. Brudeferde i Hardanger er malt av Tidemand og Gude, og henger i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo. Bildet ble malt under nasjonalromantikken og var et bilde som representerer Norsk nasjonalisme. Det ville vært synd om Norge hadde mistet natur slik som denne. Derfor fant jeg et bilde av en fabrikk som spyr ut røyk (dette bildet fant jeg på en åpen blogg, det sto ingenting om copyright eller annen eierskap). Jeg kuttet ut bakgrunnen til Brudeferden og la inn fabrikkbildet. Jeg bluret overgangen mellom de to bildene for å få de til å passe bedre sammen. 

Bakgrunnen jeg la på ligner faktisk litt på den originale bakgrunnen fargemessig, så det ble lett å legge til. Kontrastene er store i bildet, det går fra natur til industri. Kontrastene framhever hverandre og er med på å få budskapet klarere ut. Bevegelsen i bildet er båten som glir sakte inn mot forurensingen og røyken som stiger opp ifra fabrikkene. Jeg har klart å skape en slags helhet i bildet. Med en gang så det ut som copy-paste, men med litt redigering fikk jeg fikset det. Det gylne snittet er fabrikken. Det var ikke meningen at den skulle havne akkurat der, men nå blir blikket fort trukket mot fabrikken og man ser det er noe feil ved bildet.

Budskapet i bildet mitt er at vi må passe på den naturen vi har. Forurensing er et globalt problem som må tas på alvor. Som jeg skrev tidligere så er bevegelsen i bildet båten. Båten er på vei fra deg gode, fine naturen og på vei inn til byen og forurensingen. Verden går fra å være et fint sted med storslåtte naturperler til å bli industrialisert og forurenset. For å skjønne budskapet må du først kjenne til det originale bildet, så det blir ikke alle som vil skjønne budskapet.

Om jeg kan publisere dette bildet er jeg veldig usikker på. Jeg har vel ikke gjort verket helt til mitt eget, ettersom det bare er bakgrunnen som er borte. Men jeg kan vel legge ut bildet på bloggen, jeg tar ikke æren for selve bildet eller bruker det til å tjene penger.

In:


Her er mitt bilde: Brudeferd i (forurenset) Hardanger. 

© Nasjonalmuseet/Tidemand&Gude

In:

Nettvett

Det du legger ut på nettet i dag kan få konsekvenser senere i livet. Det du legger ut på nettet blir aldri borte, uansett om du sletter det eller ikke.  Det er kjipt å ikke få jobben man vil ha, fordi man som ungdom sa noe dumt på nettet. Det er også kjipt om barna dine spør om de kan drikke alkohol, og når du sier nei sier de: "Men du gjorde det samme på vår alder. Vi har sett bilder. Da er ikke bildene like kule lenger? I en artikkel på ung.no gis det noen råd om hvilke spørsmål det er viktig å stille seg før man legger ut stoff om seg selv: 1. Tåler alt innholdet som du legger ut i profilen din å bli sett av skolens ledelse, arbeidsgiver, politiet eller komplett fremmede personer?  2. Husk at bilder og personopplysningene du legger ut lett kan klippes ut og bli sett av andre langt utenfor din nære vennekrets. Datatilsynet gir også råd og hjelp, og for ikke lenge siden hadde de en kampanje som het Du Bestemmer. Den handlet om personvern, og om hvordan du kan beskytte deg selv på nettet. Ha det gøy på Internett, men husk å tenke deg om. Legg ikke ut opplysninger som kan komme på avveie eller misbrukes, eller som du kan komme til å angre på senere, Sikre deg mot bruk av dine private opplysninger, dine bilder og innhold.


In:

Appropriasjonskunst

Noen eksempler på hva jeg har tenkt å lage ;)



In:

Bloggplakat

Det er blitt foreslått en plakat for bloggere lignende Vær varsomplakaten for aviser og redaktører. Men trenger bloggere et felles etisk regelverk? Jeg er veldig usikker og har egentlig ingen mening om det, ettersom jeg egentlig ikke ikke er en blogger. Men det hadde sikkert vært bra om bloggere hadde retningslinjer å forholde seg til. Bloggplakaten forteller hvordan bloggere, annonsører og bloggleser skal skal forholde seg til kommersielle budskap og blogging generelt. Mange av disse "reglene" (jeg skriver "reglene" fordi det er vel strengt tatt ikke regler, men retningslinjer) er selvfølger. 1.1 Du som blogger har krav og rett til å skrive om hva du vil så lenge du følger norsk lov. 1.4 Du som blogger har stor påvirkningskraft, særlig mot unge lesere – ha alltid dette i tankene, er eksempler på ting som ingen burde fortelle deg men som du burde ha i tankene som blogger. Plakaten har fått kritikk av bloggere som mener de ikke trenger retningslinjer på samme måte som journalister gjør. De fleste blogger trenger ikke det, men jeg mener de såkalte kommersielle bloggene trenger etiske retningslinjer. De som mottar penger for å vise frem et produkt og reklamere for det burde følge bloggplakaten og det samme gjelder annonsører og bloggleserne. De punktene jeg synes er viktigst er 1.1, 1.5-8, 2.2-3, 3.1 og 3,4-5 (Trykk her for å lese plakaten). Alle disse går på at bloggeren skal være ærlig, ikke være påvirket av kommersielle krefter og vite at du har stor påvirkingskraft. Bloggleseren bør være kritisk til hva bloggeren sier og være klar over at bloggeren kan få betalt for å snakke om et produkt. Annonsøren bør la bloggeren skrive sin ærlige mening om produktet uten å prøve å endre den. For å oppsummere; Jeg mener kommersielle bloggere burde følge plakaten, mens de andre burde rett og slett holde seg til vanlig folkeskikk.

In:

Oppgaver

Oppg 1) Det er foreslått en bloggplakat for bloggere ganske lik den som er for aviser og redaktører (Vær varsomplakaten).Diskuter om bloggere også trenger et felles etisk regelverk på din egen blogg.


Oppgave 2) Diskuter på bloggen din om det du gjør/ legger ut på nettet i dag kan få konsekvenser for din egen fremtid.


I tillegg skal vi et kunstverk med utgangspunkt i andre kunstneres arbeid. Du skal lage et enkelt verk eller en serie rundt samme tema/inspirasjon/grunnidé.

In:

Mer informasjon om holografi

Her er litt mer info om holografi om noen vil vite mer:

Softpedia, Holographic gaming, Holographic technology, Holografi og Holographic gaming2

In:

Holografisk Gaming


Ideen min går ut på at man har et spesialbygget rom som har glassplater som gulv. Under glassplatene er det installert holografiske elementer og lasere. For at man skal kunne bevege seg rundt "inne i spillet" og spille forskjellige spill er de holografiske elementene være i stand til å forandre seg. Midt i rommet er det en slags plate som man står på, denne beveger seg samtidig som du gjør, slik at du egentlig står på samme sted i rommet hele tiden. Det blir en slags mellomting av en tredemølle og et balansebrett. I tilegg har du på deg en drakt som registrer alle bevegelsene dine, dette gjør at spillet registrer andre kroppsbevegelser enn bare føttene dine. Rommene har internettilkobling, og det blir mulig å spille sammen med andre og ikke bare boter. De spillene som er enklest å tilpasse holografisk gaming vil være spill som Counter Strike og Call of Duty. Andre spill som Fifa eller World of Warcraft blir mye vanskeligere å tilpasse i og med at for eksempel i Fifa sparker en ball og i World of Warcraft har veldig mange forskjellige funksjoner. Holografisk gaming tror jeg kan bli en vanlig ting en dag i fremtiden, men inntil da får vi holde oss til vanlig pc og konsoll ;)

In:

Framtidens skole

Sosiale medier kan være framtidens skole, men trenger vi egentlig en skole? Vis jeg trenger svar på noe finnes det uttalige sider på nettet jeg kan finne svaret på. Da jeg ville vite hvordan holografi fungerte gikk jeg inn på google og søkte "Holografi" da fikk jeg ca. 17,000 treff. "Holographic" fikk ca. 3 millioner treff, men jeg må legge til at ikke alle de nettsidene som kom opp ville gitt meg et godt nok svar. Et annet eksempel på at vi ikke trenger skole er Ted.com, hvor verdensledende forskere - innenfor sin teknologi - holder foredrag. Istedenfor å sitte på skolen og høre på lærere snakke om klimakrisen, kan jeg høre på Al Gore holde foredrag. Så spørsmålet er trenger vi en skole i fremtiden? Jeg mener ja, fordi skole ikke bare er å lære det er også sosialt. Selvom vi kan snakke over nettet, mener det aldri kan erstatte det å snakke sammen face-to-face. Vi trenger også å lære å lese og skrive. Og i tilegg kan det være lettere å lære fra en lærer som holder seg på ditt kunnskapsnivå, enn en forsker som bruker mange vanskelige ord og som du ikke kan stille spørsmål til.

In:

En kulere skole?

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier vi trenger en kulere skole, der sosiale medier blir brukt i timene. At elevene sitter på facebook, twitrer og blogger. Hun tror dette vil gjøre elevene mer oppmuntret til å komme seg gjennom videregående skole. Hun mener vi trenger flere praktiske fag, noe jeg er enig i. Det kan fort bli kjedelig å sitte time etter time med tavleundervisning. Hun sier også at elevene burde bruke blogging i tillegg til stil, dette tror jeg faktisk kan funke. Selvom blogging aldri kan erstatte stiler. Jeg mener at blogging blir mer sosial underholdning enn det blir skolerelatert. Men å ha blogging i tillegg til stiler kan funke. 

In:

Hvordan fungerer hologrammer?


Før jeg kan gå videre med ideen om holografisk gaming vil jeg fortelle litt om hvordan hologrammer fungerer. Holografi ble funnet opp i 1947 av en ungarsk forsker ved navn Dennis Gabor. Han fant faktisk opp hologrammet ved en feil, han forsket egentlig på bruk av elektronmikroskoper. Men nok om han. Hologrammer er egentlig en avansert form for bilder, der motivet vises i 3d. Hologrammer lages ved at en fotografisk plate blir belyst med refleksjoner fra gjenstanden som skal avfotograferes, og samtidig med laserlys direkte fra hovedlyskilden (Hentet fra Wikipedia).

In:

Vanskelig å tenke på fremtiden

Holografisk gaming kan virke som en vanskelig ide å realisere, men det var også internett for bare en liten stund siden (sett i et hisorisk perspektiv). I 1996 skrev Leif Ostvold i Dagens Næringsliv om hvordan internett var en flopp. Han har i senere tid måtte spise sine egne ord. Han mente at internett ville dø ut om et par år og til det ga han tre grunner: "ingen av aktørene på nettet vil tjene penger på å legge seg der med sine tilbud", "privat bruk av nettet vil være marginalt" , "og mengden av informasjon på nettet vil bli så enorm at det vil skape frustrerende store søkeproblemer, og dermed frafall av brukere". Da jeg leste hva han skrev kunne jeg ikke unngå å smile, alt dette har vist seg å ikke stemme. Men det er bare en dag siden gruppen min lo av en ide som hørtes helt absurd ut: Putte en datachip/USB pinne inni pc'n dra over den informasjonen du trenger for derretter å sette den inn i hjernen å få all den informasjonen. Det høres bare dumt ut, men det høres kanskje bare dumt ut nå i 2010. Å tenke på fremtiden er vanskelig, fordi det som høres dumt ut nå kan være en hverdagslig ting om et par år.

In:

Framtidens gaming?

Hvordan vil framtidens gaming opplevelse være? Vil vi spille i simulatorer eller vil 3d ta over?
Jeg har tenkt litt på holografisk gaming. Tenk deg at du går inn i et mørkt rom og steller deg oppå en slags plate. Foran deg har du et kontrollbord, her velger du hvilket spill du vil spille. La oss si at du velger Counter Strike, og hvilken bane. Da du har valgt det går kontrollpanelet ned i gulvet og hologrammer lyser opp i hele rommet i form av vegger, objekter og andre mennensker. I tillegg har du på deg en dakt som registrerer alle bevegelser og platen du står på beveger seg slik at om du går står du fortsatt på samme sted i rommet, men du vil kunne gå rundt i spillet. Det høres kanskje ikke ut som noe som vil fungere, ivhertfall ikke enda, men en dag i fremtiden. Det er bare snakk om tid.